Ouderen

WARME_DAGEN_WEB_2018_ouderen.jpg
Inspiratie voor wie werkt met ouderen

Start zorginitiatieven op of koppel het thema warmte aan bestaande zorginitiatieven. Je krijgt van ons enkele inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Wil je meer details over hoe een actie precies georganiseerd was? Of kan je ondersteuning gebruiken om ideeën lokaal te implementeren? Neem dan zeker contact op met de medisch milieukundige van het Logo van uw regio.

Samenwerkingen tussen verschillende organisaties: gemeenten, lokale verenigingen, scholen, thuishulp, gezinszorg, huisartsen, woon-zorgcentra, ...

 

 • Vraag studenten om minstens een aantal uren per week te investeren in sociale projecten in de buurt, waaronder huisbezoeken bij alleenstaande ouderen of chronische zieken tijdens warme dagen (bron: sociaal project van studenten die verblijven in de peda aan de Hogeschool Antwerpen).
 • Zet buurtnetwerken op en vraag medewerkers van dienstencentra om op huisbezoek te gaan bij senioren in de buurt. Het dienstencentrum Wibier in Sint-Amandsberg (Gent) stuurt het hele jaar door haar medewerkers op huisbezoek bij senioren in de buurt. Daaruit filtert het dienstencentrum een lijst met mensen die extra zorg nodig hebben tijdens warme of koude dagen. Die ouderen worden regelmatig opgebeld om te horen of alles in orde is. Het dienstencentrum beschikt ook over een netwerk van mensen die senioren in hun straat of buurt in het oog houden.
 • Werk met een noodnummer waarnaar mensen kunnen bellen die binnen moeten blijven wegens de warmte maar behoefte hebben aan medicatie en water. De telefoniste kan vervolgens een vrijwilliger langssturen (bron: actie in stad Parijs).
 • Schakel de wijkagent of de wijkraad in voor fragiele, geïsoleerde bejaarden, zeker als die geen zorg of hulpverlening aan huis krijgen en niet kunnen rekenen op hun kinderen of familie.   
 • Mobiliseer een groep vrijwilligers (bv. via socioculturele, jeugd- en seniorenverenigingen) of familieleden van bewoners van verzorgingsinstellingen om regelmatig op bezoek te gaan bij ouderen en aandacht te hebben voor alarmsignalen. Zorg eventueel voor een legitimatiebewijs en een voorraad waterzakjes (via de brandweer) die ze kunnen meenemen. Een flowchart kan de vrijwilligers helpen om na te gaan welke adviezen of handelingen het best gegeven kunnen worden (bron: good practice van huisartsenkring, Tienen). 
 • Maak een lijst op van koele plaatsen. Voorzie een bijbehorend vervoersplan voor mensen die op warme dagen hun woning niet koel kunnen houden. En zorg voor drinkbaar water.

Specifiek voor woon-zorgcentra, inspirerend voor andere organisaties

Algemeen

 • Stimuleer alertheid bij familie, verzorgers en begeleiders voor symptomen en gezondheidsrisico’s van warmte.

Hydratatie

 • Voorzie extra drinkmogelijkheden en probeer bij te houden hoeveel elke bewoner drinkt. Kijk uit voor uitdrogingsverschijnselen. Wacht niet tot een bewoner dorst heeft! Het oude advies om koffie, thee of suikerhoudende dranken te vermijden klopt niet. Keuzemogelijkheden en variatie kunnen drinken juist stimuleren! Hieronder vind je nog een aantal hulpmiddelen om ouderen meer te doen drinken.
 • Hou een logboek bij van toiletbezoeken of check op geregelde tijdstippen de kwaliteit van de urinestalen om uitdroging te voorkomen.
 • Bied bewoners een zuipkaart aan om hen te motiveren voldoende te drinken. Zuipkaarten zijn vooral populair bij jongeren op feestjes. Tien pintjes voor de prijs van negen, bijvoorbeeld. Zuipkaarten voor ouderen zijn uiteraard gratis en wie anderhalve liter water per dag drinkt, krijgt een beloning.
 • Laat ouderen al een aantal dagen voor de periode met de grootste warmte een vochtreserve opbouwen. Hoeveel vocht iemand nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Maar als iemands urine donker kleurt of hij minder moet plassen, moet hij meer drinken.
 • Geef een verfrissend aanbod aan gekoelde dranken. Goede dorstlessers zijn water, vruchtensap (opletten voor citrusvruchten, want die kunnen diarree veroorzaken), gezouten soepen en milkshakes. Controleer – indien nodig – de bevoorradings- en distributiemogelijkheden voor water, ijs en frisdranken. Zet theepotjes of flesjes water binnen handbereik.

Verkoeling

 • Werk een roulatiesysteem voor verkoeling uit bij een tekort aan koele plaatsen.
 • Zorg voor voldoende materialen voor afkoeling en zonnewering: parasols, waterspeelgoed, zonnehoedjes, enzovoort.
 • Stel een aangepast menu samen.
 • Kies voor rustige activiteiten in (koele) binnenruimten.

Lees ook zeker deze brochure eens.  "pdf bestandInfo gezondheids- en welzijnswerkers werkzaam bij bejaarden (folder 2016) (206 kB)